Voor een optimaal resultaat van uw gewas

Fertigatie

Wat is fertigatie?

Wanneer er met de druppelslang naast water ook voedingsstoffen toegevoegd worden heet dit fertigatie. Met dit systeem kunt u het water en de voeding in de juiste hoeveelheden op de juiste tijd en plaats toedienen. Omdat het water direct bij de wortels komt met de voedingsstoffen opgelost in het water, kan het gewas dit beter opnemen dan vaste meststoffen.

Samengevat houdt dit in:

  • Optimale bemesting
  • Aansturing mogelijk vanaf PC of smartphone
  • Nieuwste technieken
  • Beste rendement van uw teelt
Druppelslang
Belangrijke aspecten

Aandacht en betrokkenheid

Wanneer fertigatie nieuw is zoals bij veel kwekers en telers in de boomkwekerij en akkerbouw vereist dit de nodige aandacht en betrokkenheid. Dit vinden we bij Aquafeed een erg belangrijk aspect. Wanneer hier ‘proeven’ mee uitgevoerd gaan worden is het van belang dat het zoveel mogelijk lijkt op wat er in de praktijk gaat gebeuren om zo de juiste resultaten te krijgen. Middels de analyses van de bodem en het water wordt een bemestingsadvies opgesteld.

In de akkerbouw en boomkwekerij zijn diverse onderzoeken geweest met positieve rendementen. Door de klimaatadaptie hebben we te maken met langere droge periodes en soms geen beschikking tot zoet water. Dit vraagt om andere irrigatie methodes. De transitie van haspelberegening naar druppelirrigatie is volgens ons ingezet. De resultaten zijn door de warme zomers erg goed, de fertigatie heeft gezorgd voor een beduidende meeropbrengst of groeiwinst. In de akkerbouw zien we vooral veel potentie voor de hoogrenderende gewassen. In droge gebieden wordt druppelirrigatie zelfs in mais gebruikt. Verzekerd zijn van een hoge opbrengst, dat is wat wij graag willen.

Fertigatiesystemen

Op het gebied van fertigatie is er veel mogelijk. Wij kunnen in alle soorten en maten systemen een oplossing bieden.

Van een eenvoudige oplossing als een handbediend venturi-systeem in combinatie met een benzinepomp tot aan een compleet geautomatiseerd fertigatiesysteem. De laatstgenoemde zijn indien gewenst compleet op afstand te bedienen en voorzien van geavanceerde computers waarmee op de gewenste EC en pH waardes gestuurd kan worden. Tevens kunnen wij u een verplaatsbare oplossing bieden.

Als de watergift tevens met behulp van vochtsensoren afgestemd wordt, is de besparing van water en meststoffen in veel gevallen nog groter. Met de Viridix Root Sense hebben we een betrouwbare oplossing in huis.

  • 22 januari 2021by g2obeheer